Takúto alebo podobnú otázku si mnohí chovatelia dobytka položia každoročne, hlavne ak ich neúroda hmoty z predchádzajúceho roka núti hľadať riešenia – či už sa jedná o prechodné zníženie podielu kukuričnej siláže v kŕmnej dávke a nahradenie iným objemovým krmivom, alebo skoré otvorenie nanovo zakonzervovanej kukuričnej hmoty.
Stretol som sa s tým, že niektorí predajcovia inokulantov tvrdili, že „ich baktérie“ prefermentujú hmotu už za jeden týždeň. Skúsme sa ale pozrieť na proces zrenia kukuričnej siláže z iného pohľadu a na základe faktov.
Kukuričná siláž je v našich podmienkach nosným pilierom kŕmnej dávky a tvorí spravidla hlavnú časť objemového krmiva v kŕmnej dávke laktujúcich kráv. Vyznačuje sa vysokým obsahom energie, ktorá je v rastline zastúpená predovšetkým štrukturálnymi sacharidmi a zásobným škrobom.
Nie je škrob ako škrob
Hlavné štiepenie škrobu z krmiva nastáva v bachore kravy. Produktom sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré sú pre ňu hlavným zdrojom energie. Fermentácia škrobu je sprevádzaná stratami energie vo forme plynov (CO2 a metán).
Časť škrobu z krmiva však nepodlieha degradácii v predžalúdkoch a dostáva sa do tenkého čreva, kde sa trávi enzymaticky. Tento proces už je bez strát energie a mohlo by sa zdať, že je pre dojnicu výhodnejší. Má to však jeden háčik. Krava je prežúvavec a enzymatické trávenie škrobu v tenkom čreve má svoje obmedzené kapacity.
O tom, koľko škrobu „pretečie“ z bachora do tenkého čreva, rozhoduje viacero faktorov. Celková skladba kŕmnej dávky a „preťaženie“ bachora v tom môžu zohrávať významnú úlohu. No tých faktorov je oveľa viac. Nebavme sa teraz o nenarušenom zrne, ktoré nie je prístupné pre žiadny typ trávenia a nájdeme ho na konci vo výkaloch.
Molekuly škrobu sú v zrne kukurice obalené proteínovým obalom – endospermom /Kotarski a kol., 1992; McAllister a kol., 1993/. Jeho kvalita sa týka predovšetkým genetiky rastliny. Niektoré kukurice majú tento obal sklovitejší. Jedná sa prevažne o skoré odrody, ktorých škrob je bachore horšie degradovateľný /Philippeau a Michalet-Doreau, 1998; Ngonyamo-Majee et al., 2009; Allen a Ying, 2021/.
Ďalším významných faktorom na stabilitu škrobu je proces silážovania. Počas neho dochádza k čiastočnému rozpusteniu proteínovej matrice obklopujúcej škrobové zrná a k ich napučiavaniu.
Kedy je teda pre kravu škrob najprístupnejší?
Na toto sa pokúšajú vedeckí pracovníci nájsť odpoveď už mnoho rokov. Používajú na to rôzne metódy.
Pokusy in vitro, teda mimo tela kravy, majú výpovednú hodnotu, no nemusia dostatočne presne odrážať prostredie a degradačné procesy, ako sú v bachore. Preto sa vzorky krmiva umiestňujú v nylonových vrecúškach priamo do bachora fistulovaných kráv. Aj tento spôsob však vykazuje určité nedostatky. Napr. nie je zohľadnená rýchlosť pasáže tráveniny a časť škrobových zŕn sa môže z nylonového vrecúška vyplaviť bez toho, aby došlo k ich tráveniu.
Preto závery, ku ktorým vedci dospeli, sú kombináciou mnohých pokusov prevádzaných rôznymi metódami:
- vo všeobecnosti možno konštatovať, že nefermentované zrno kukurice (suché zrno), obsahuje pre bachor menej prístupný škrob, ako zrno, ktoré prejde procesom silážovania (či už sa jedná o kukuričnú siláž alebo CCM)
- rýchlosť degradácie škrobu v bachore je závislá od odrody kukurice, no rozdiely medzi jednotlivými odrodami sa strácajú spravidla po 60 dňoch po silážovaní
- na 60 deň po silážovaní sa rýchlosť degradácie škrobu zvýšila priemerne o 10 % oproti škrobu z čerstvého zrna
- prístupnosť škrobu pre bachor sa zvyšuje do 150 – teho dňa po silážovaní o ďaľších 3,6 %
Aká je teda odpoveď na to, kedy otvoriť novú jamu kukuričnej siláže? Mohli by sme povedať, že nie celkom jednoznačná, pretože koľko škrobu prejde do tenkého čreva a koľko doslovne opustí telo kravy nestrávené, je ovplyvnené viacerými faktormi. Osobne by som odporúčal robiť si zásoby kukuričnej siláže tak, aby sme umožnili fermentáciu aspoň 60 dní. Nemyslím si, že pri tak koncentrovaných kŕmnych dávkach, aké v našich oblastiach produkčným kravám skrmujeme, by v tenkom čreve bol nedostatok škrobu.
Verím, že Vám tento blog pomohol rozšíriť pohľad na výrobu objemových krmív. Naša spoločnosť sa snaží byť v tejto oblasti našim klientom nápomocná a súčasťou nášho servisu je aj podrobná analýza krmovinovej základne a návrh riešení.
VYSKÚŠAJTE NAŠE PRODUKTY
Rumík 0,5 kg – energetický nápoj pre kravy po otelení
štartér pre teľatá